Maakindustrie
Warmteterugwinning in de maakindustrie
In, wat we voor het gemak maar even de maakindustrie noemen, wordt heel veel warmte, met vaak zeer hoge temperaturen, weggegooid. Omdat men niet eerder aan de mogelijkheid van warmteterugwinning dacht, of omdat vervuilingsproblemen en corrosie dit in de weg stonden. Heat Matrix rekent af met deze problemen. Met oplossingen die vaak binnen 3 tot 5 jaar worden terugverdiend.
Er is veel te winnen!
Hoe eerder u warmterugwinning inzet, des te sneller u met deze investering gaat verdienen.
U verlaagt uw energiekosten aanzienlijk
U vermindert uw CO2-uitstoot structureel
U voorkomt schadelijke corrosie en vervuiling
Bakstenen en dakpannen
Het rookgas dat vrijkomt uit de steenovens bevat zure componenten zoals HCl, HF en H2SO4. Ook stof en roet kunnen aanwezig zijn. Dankzij onze polymere technologie kunnen wij ondanks corrosie en vervuiling warmte uit dit rookgas terugwinnen. De voorverwarmde luchtstroom kan worden gebruikt in het droogproces, waardoor het gasverbruik in de droogfase wordt geminimaliseerd.
Papier en pulp
In een papier- en pulpfabriek zijn diverse thermische processen gaande: in stoomketels, WKK-installaties, drogers, RTO’s en verbrandingsovens. Hierbij gaat via de schoorsteen veel warmte verloren, in de vorm van heet rookgas en als afvoerlucht van de droger. Dit kan oplopen tot 15% van het primaire energieverbruik. Deze restwarmte kan worden ingezet om de luchtstroom naar de oven of droger voor te verwarmen, waardoor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot wordt bereikt. Als alternatief kan de restwarmte worden gebruikt voor het opwarmen van ketelvoeding of proceswater.
Tapijten
In de tapijtindustrie wordt gewerkt met hardingsovens. De restwarmte hiervan is terug te winnen zodat deze kan worden gebruikt om de luchtstroom naar de oven voor te verwarmen. Een tweede mogelijkheid is om de restwarmte in te zetten voor de verwarming van gebouwen. In deze sector gaat 20 tot 25% van het jaarlijkse gasverbruik naar gebouwverwarming. Heat Matrix kan een complete installatie ontwikkelen en bouwen die de restwarmte nuttig inzet, waardoor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot wordt bereikt.
Verzinkerijen
Het gasverbruik van een verzinkerij bedraagt doorgaans 1 miljoen normkubieke meter (Nm³) per jaar. Het meeste gas wordt verbruikt door het zinkbad en de rest voor de verwarming van de behandelingsbaden en de gebouwverwarming. Uit de zinkoven komen rookgassen vrij met een temperatuur van meer dan 500⁰ C. Deze warmte kunnen wij inzetten voor het voorverwarmen van de behandelingsbaden, de droogfase en gebouwverwarming.
Hoe warmteterugwinning werkt
Vang restwarmte af …
Wanneer hete rookgassen of afvoerlucht van uw droger het proces verlaten, bevatten zij nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie. Ons warmteterugwinningssysteem vangt deze warmte af uit uw installatie.
… en gebruik het om lucht of water voor te verwarmen
Deze afgevangen restwarmte wordt weer ingezet om de lucht voor uw oven of droger voor te verwarmen. Ook uw gebouwen kunnen met deze restwarmte worden verwarmd. Dit betekent een directe daling van uw verbruik van fossiele brandstoffen!

oplossingen
Warmtewisselaars voor de maakindustrie
Voor de terugwinning van restwarmte maken we gebruik van warmtewisselaars die de restwarmte overdragen aan koude luchtstromen (gas/gas-warmtewisselaars) of warmtewisselaars die de restwarmte overdragen aan koud water of thermische olie (gas/vloeistof-warmtewisselaars). De samenstelling van het afgas bepaalt het materiaal waarvan de warmtewisselaar is gemaakt: metaal of polymeren. Bij het corrosief of sterk verontreinigend afgas kiezen we voor een polymere warmtewisselaar.
Onze drie heldere beloften
U krijgt vooraf inzicht in kosten en baten
We leveren corrosie- en vervuilingsbestendige systemen
Terugverdientijden van 3 tot 5 jaar zijn haalbaar
Heat Matrix garandeert
- Expertise in industriële processen en warmte-integratie
- Significante besparingen op CO2-uitstoot en energiekosten
- Maximale benutting van restwarmte
- Voor- en achteraf inzicht in de prestaties

Contact
Benieuwd naar uw besparingspotentieel?
Laat ons een Warmteterugwinning Scan uitvoeren en krijg inzicht in de meest kansrijke warmte-integratieconcepten. Neem contact op met Rik Kuenen.