Condensor
Terugwinning bij lage rookgastemperaturen
Een condensor is een gas/vloeistof-warmtewisselaar die wordt ingezet bij rookgas of drooglucht vanaf 80 °C. Deze wisselaar condenseert waterdamp en wint voelbare én latente warmte terug bij relatief lage temperaturen.

Waar worden condensoren toegepast?
Condensors worden vaak toegepast in stoomketels en drogers, al dan niet in combinatie met een voorgeschakelde economiser. Gebruikmakend van faseovergang haalt dit type warmtewisselaar energie uit lage temperaturen. De opbrengst hiervan is zeer geschikt voor lage temperatuurverbruikers.
Inzetbaar bij:
- Stoomketels
- Drogers
- Ovens
- Thermische olieketels
Voor de voorwarming van:
- Proceswater
- Ketelvoedingswater
- Reinigingswater
- Input warmtepomp
Het werkingsprincipe van een condensor
Een condensor is meestal opgebouwd uit roestvrijstalen buizen. Om de buis stroomt het (rook)gas dat een hogere temperatuur heeft dan de wand van de buis. Hierdoor zal het gas zijn warmte via de wand afgeven aan het koude water in de buis en ontstaat er condensaat (water) aan de rookgaszijde. Een condensor kan dus niet alleen de voelbare warmte, maar ook de latente warmte (warmte die bij condensatie vrijkomt) uit de rookgassen terugwinnen wat een rendementsverbetering geeft. De teruggewonnen warmte van de condensor kan vervolgens opnieuw in de bedrijfsprocessen worden ingezet.
Voordelen en winst
- U wint een substantiële energiehoeveelheid terug op een relatief lage temperatuur. (Het waterdauwpunt van de meeste gasvormige stromen ligt tussen 40 en 70 ⁰ Celsius.)
- De condensatie-energie in een droogluchtstroom is ongeveer gelijk aan de verdampingsenergie die in de droger is toegevoerd. Het toepassen van een condensor leidt zo tot een energierendementsverbetering en verlaagt uw CO2-uitstoot.
Uitvoeringen
Condensors zijn samen te stellen in verschillende configuraties
Constructiematerialen
- Roestvrij staal
- Polymeer
Buistypes
- Standaard
- Gevind
Reinigingsopties
- In-line reinigingssysteem
- Geen reinigingssysteem
ONTWERPKEUZE
Welk ontwerp is voor u geschikt?
Afhankelijk van de toepassing is een specifiek ontwerp nodig. Condensors komen in contact met vocht of water waardoor corrosie kan optreden. Corrosie kan ook het gevolg zijn van lage pH-waardes door de in het rookgas aanwezige zuren. Corrosievaste materialen zijn daarom in bijna alle condensors noodzakelijk voor een goede werking.
Uw rookgas of drooglucht is schoon
Wanneer de drooglucht of het rookgas (nagenoeg) vrij is van stofdeeltjes volstaat een compact condensorontwerp. De condensor wordt dan geproduceerd van roestvrij staal.
Uw rookgas is corrosief
Door de faseovergang in een condensor is er per definitie vloeibaar water aanwezig. Daarom is een condensor meestal van roestvrijstaal gemaakt. Corrosieve componenten in de drooglucht of in het rookgas bepalen het type roestvrijstaal dat moet worden ingezet. Soms is de inzet van kunststof bekleding noodzakelijk.
Uw rookgas, bakdamp of drooglucht is vervuild
Bij vervuild rookgas kan een reinigingssysteem noodzakelijk zijn. Soms kan, in plaats daarvan, gebruik worden gemaakt van zelfreiniging. Wanneer het rookgas verticaal door de condensor stroomt, kunnen we zorgen dat het condensaat een zelfreinigend effect heeft op de buizen. Het condensaat wordt dan via de onderste sectie van de condensor afgescheiden van het gekoelde gas en afgevoerd.
Condensor per rookgassoort
Vervuilende rookgassen
Condensor voor rookgassen bakdampen of stoffige droge lucht bevatten.
-
Materiaal Polymeer of roestvrij staal
-
Type Standaard
-
Reiniging Inline
Corrosieve rookgassen
Condensor voor rookgassen met corrosieve elementen.
-
Materiaal Polymeer of roestvrij staal
-
Type Standaard
-
Reiniging Inline
Aardgasgestookte rookgassen
Condensor voor rookgassen zonder corrosieve of vervuilende elementen.
-
Materiaal Roestvrij staal
-
Reiniging Manueel
Andere typen warmtewisselaars
Naast de luchtvoorverwarmer zijn er ook andere typen warmtewisselaars die wij geregeld inzetten bij de warmteterugwinningsprojecten die we uitvoeren voor opdrachtgevers.

Contact
Benieuwd naar uw besparingspotentieel?
Laat ons een Warmteterugwinning Scan uitvoeren en krijg inzicht in de meest kansrijke warmte-integratieconcepten. Neem contact op met Rik Kuenen.