FAQ
Veelgestelde vragen
Warmteterugwinning
Warmteterugwinning draagt bij aan een efficiënter energiegebruik in uw proces of fabriek. Dit resulteert in een lager gasverbruik, een afname van de CO₂-uitstoot en besparingen op operationele kosten. Daarnaast helpt het uw ecologische voetafdruk te verkleinen en te voldoen aan wettelijke energiebesparingsverplichtingen, vaak met aantrekkelijke terugverdientijden.
De haalbaarheid van warmteterugwinning hangt af van de beschikbare restwarmte en de mogelijkheden om deze opnieuw in te zetten binnen uw proces of elders in uw fabriek. Factoren zoals temperatuur, debiet, operationele uren, energieprijzen en interne afstanden spelen hierin een rol. Onze Warmteterugwinning Scan geeft snel inzicht in uw specifieke situatie en kansen.
Restwarmte is breder inzetbaar dan alleen voor gebouwverwarming. Denk aan het voorverwarmen van verbrandings- of proceslucht, het opwarmen van schoonmaakwater, of andere toepassingen die momenteel fossiele brandstoffen gebruiken. Tijdens de Warmteterugwinning Scan onderzoeken we welke toepassing in uw situatie het meeste voordeel biedt.
Bij rookgassen met vervuiling of corrosieve componenten is het essentieel om de afkoeling goed te beheersen, om condensatie en vervuiling van de warmtewisselaar te voorkomen. Wij bieden polymere warmtewisselaars die bestand zijn tegen zuren en minder snel vervuilen, waardoor warmteterugwinning ook bij uitdagende rookgasstromen mogelijk is.
De invloed op uw proces is minimaal. Met onze jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat uw installatie optimaal blijft functioneren, bij voorkeur met een bypass, zodat het primaire proces ongestoord blijft. We stemmen de uitvoering nauw met u af om eventuele stilstand tot een minimum te beperken.
In samenwerking met ons zusterbedrijf zorgen wij voor een turnkey oplossing. We werken volgens een gestructureerde aanpak met vier stappen: een Warmteterugwinning Scan, een gedetailleerd warmte-integratieontwerp, de daadwerkelijke installatie en inbedrijfstelling, en uiteindelijk service en onderhoud. Dit garandeert dat u volledig ontzorgd wordt en het systeem optimaal presteert.
Luchtvoorverwarmer
Een luchtvoorverwarmer (luvo) is een gas/gas-warmtewisselaar die warmte uit rookgassen, bakdampen of drooglucht terugwint en gebruikt om verbrandings- of drooglucht voor te verwarmen, waardoor energie efficiënter wordt benut.
Luchtvoorverwarmers worden ingezet in thermische verbrandings- en droogprocessen, zoals stoomketels, thermische olieketels, ovens en drogers, voor het voorverwarmen van verbrandings- en drooglucht.
Luchtvoorverwarmers verhogen de efficiëntie, verlagen het brandstofverbruik en verbeteren het rendement met 4-10% bij verbranding en tot 25% bij droging, wat kosten en emissies reduceert.
In de baksteenindustrie wordt restwarmte uit ovens gebruikt om verbrandingslucht voor te verwarmen. Dit verlaagt het gasverbruik en verhoogt de energie-efficiëntie aanzienlijk.
Economiser
Een economiser is een gas/vloeistof-warmtewisselaar die warmte uit rookgassen terugwint en gebruikt om ketelvoedingswater, proceswater of thermische olie voor te verwarmen.
Economisers worden toegepast bij stoomketels, thermische olieketels, ovens en drogers om proceswater, thermische olie of schoonmaakwater voor te verwarmen en energieverbruik te verlagen.
Een economiser verhoogt de energie-efficiëntie, verlaagt het brandstofverbruik en CO2-uitstoot en verkort de terugverdientijd door restwarmte optimaal te benutten in industriële processen.
In een brouwerij wordt restwarmte uit de stoomketel gebruikt om ketelvoedingswater voor te verwarmen, wat zorgt voor minder energieverbruik en lagere operationele kosten.
Condensor
Een condensor wint warmte terug uit rookgassen of drooglucht en condenseert waterdamp, waardoor zowel voelbare als latente warmte wordt hergebruikt in het proces.
Condensors worden gebruikt in stoomketels, drogers, ovens en thermische olieketels om proceswater, ketelvoedingswater of reinigingswater voor te verwarmen of warmtepompen te voeden.
Een condensor verhoogt het energiegebruik, verlaagt CO₂-uitstoot en benut condensatiewarmte, wat leidt tot een hoger rendement en lagere operationele kosten.
In een drooginstallatie wordt restwarmte uit de uitlaatlucht benut om proceswater te verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten en efficiënter warmtegebruik.
Roofbox
Een Roofbox wint warmte uit rookgassen via een warmtewisselaarcassette, waarbij rookgas warmte afgeeft aan water. De opgewekte warmte kan direct worden ingezet in bedrijfsprocessen.
De Roofbox is ideaal voor ovens en thermische olieketels in de food-, papier- en metaalsector, waar hij warmte hergebruikt voor proceswater, reinigingswater of gebouwverwarming.
De Roofbox is snel te installeren, minimaliseert procesonderbreking, integreert eenvoudig in bestaande systemen en biedt efficiënte, regelbare warmteterugwinning zonder complexe programmering.
In een bakkerij hergebruikt een Roofbox restwarmte van ovens om reinigingswater te verwarmen, wat leidt tot energiebesparing en een lagere CO₂-uitstoot.
Onze werkwijze
Ons werk begint altijd met onze Warmteterugwinning Scan. Hiermee brengen wij uw warmtebronnen en warmtegebruikers in kaart. Daarna presenteren we de meest kansrijke concepten voor warmteterugwinning, compleet met een goede indicatie van de investeringskosten, energie- en CO2-besparing en terugverdientijd.
Turnkey bij ons betekent dat we alles verzorgen: van A tot Z. We werken nauw samen met zusteronderneming Bos Nieuwerkerk, specialist in afgassystemen. Met hen kunnen we alles realiseren: uw warmteterugwininstallatie, het eventueel aanpassen van uw schoorsteen, een extra kanaal, een staalconstructie, of een ventilator waardoor uw procesomstandigheden onveranderd blijven. U heeft één aanspreekpunt dat de volledige coördinatie op zich neemt, zodat u ontzorgd wordt. Wij bewaken de planning en het budget, zodat het project soepel en volgens afspraak verloopt.
Afhankelijk van de vereisten, produceren we warmtewisselaars zelf of in samenwerking met onze specialistische partners. Daarnaast produceren we veel componenten in onze eigen werkplaats, zoals schoorstenen en rookgaskanalen. Onze eigen productie wordt vaak zeer gewaardeerd door onze opdrachtgevers. Bij uitbesteding van productie aan onze partners gebeurt dit altijd onder supervisie van onze engineers.
Wij vinden het belangrijk om afspraken na te komen. Openheid en transparantie staan bij ons voorop en we beloven alleen wat we kunnen realiseren. Dit is precies waarom onze klanten ons vertrouwen en waarderen.
Over Heat Matrix
Heat Matrix werd bijna twintig jaar geleden opgericht om warmteterugwinning met corrosieve rookgassen mogelijk te maken. We slaagden erin een kunststof warmtewisselaar te ontwikkelen die mechanisch sterk én corrosiebestendig was. Hiermee ontsloten we een geheel nieuwe markt voor warmteterugwinning. En omdat onze klanten complete ontzorging wilden, bouwden we ons bedrijf uit tot leverancier van turnkey oplossingen voor alle soorten afgassen.
Op het gebied van technologie, ontwerp, engineering en uitvoering willen wij onze opdrachtgevers alles kunnen bieden wat met de huidige stand van de techniek mogelijk én bewezen is. Daarnaast is onze filosofie is: zaken zijn zaken, maar zaken zijn vooral mensen. Wij zetten de mens centraal in alles wat we doen. We geloven in eerlijk, gelijkwaardig zakendoen en het nakomen van afspraken.
Ja, wij werken al jaren samen met vaste partners die, net als wij, streven naar het leveren van de beste producten aan industriële bedrijven. We zoeken partners die niet alleen kwaliteit leveren, maar ook bijdragen aan de verduurzamingsambities van onze opdrachtgevers.
De BN/HM Groep bundelt de kennis en ervaring van Heat Matrix en Bos Nieuwerkerk om turnkey afgassystemen en warmteterugwinningsoplossingen te realiseren. In de toekomst kunnen andere bedrijven zich aansluiten om gezamenlijk te werken aan een slimmere en duurzamere industrie.
Werken bij Heat Matrix
Werken bij Heat Matrix en Bos Nieuwerkerk betekent meer dan een baan. Het is een kans om jezelf te ontwikkelen in een omgeving waar werkplezier en samenwerking voorop staan. We zien iedereen als een waardevol teamlid en hechten veel waarde aan persoonlijke aandacht.
We investeren in onze medewerkers door hen te begeleiden met opleidingen, trainingen en coaching. Of je al ervaring hebt of nog aan het begin van je carrière staat, we bieden je de ruimte om te groeien, te leren en samen successen te behalen.
Ons werkproces bestaat uit vier fasen: analyse en advies, engineering, realisatie en service. Binnen deze stappen werken diverse specialisten, zoals verkopers, project- en procesengineers, projectmanagers, werkvoorbereiders, constructeurs, lassers en montagemedewerkers. Interesse in een functie of stage? Kijk bij onze vacatures of neem contact met ons op.
We geloven in een cultuur waarin werkplezier, samenwerking en persoonlijke groei centraal staan. Veel collega’s blijven langdurig bij ons werken, wat zorgt voor een hecht team en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.

Contact
Samen aan de slag?
Met onze kennis én een no-nonsense aanpak hebben we het antwoord op uw vraag met oog op maakbaarheid, planning en kosten. Neem contact op met Cor de Leeuw.