Heat Matrix maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Warmteterugwinning

Turnkey oplossingen voor CO2-besparing en energiereductie

Tot wel 30 procent van industriële warmte gaat verloren via rookgassen. Deze industriële restwarmte kan vaak in hetzelfde, of in een nabijgelegen proces worden ingezet. Dit verlaagt de CO2-uitstoot en energiekosten van fabrieken, met een terugverdientijd die vaak tussen de drie en vijf jaar ligt. Heat Matrix is specialist in warmteterugwinning in de industrie.

KLANTVRAGEN

Vragen die onze opdrachtgevers bezig houden

Veel bedrijven vragen zich af of warmteterugwinning in hun situatie rendabel is en welke technologie het beste past. Hier een aantal veelgestelde vragen over besparingspotentieel, implementatie en de garanties die wij bieden voor een succesvolle installatie.

Twee bakkers in witte kleding en haarnetjes bespreken een productieproces met een tablet in een industriële bakkerij.

Is warmteterugwinning voor ons wel een rendabele businesscase?

Dit verschilt per situatie, maar omdat we alle aspecten (waaronder uw warmtebronnen, uw warmtegebruikers, de afstanden ertussen en uw draaiuren) meenemen, komen we snel met een antwoord dat vaak rendabeler is dan verwacht.

Technisch adviseur met helm voert telefoongesprek in fabriekshal over energiebesparing via warmteterugwinning

Kunnen jullie snel inzicht geven in mijn potentiële besparing?

Jazeker, vaak volstaat één bezoek aan uw fabriek. We kunnen metingen uitvoeren en gedetailleerd adviseren. Daarna kunnen we u binnen twee weken helder inzicht geven in uw energiebesparing en CO2-reductie. Met de Warmteterugwinning Scan.

Brouwer inspecteert een glas met troebel bier in een moderne productieruimte, met glimmende tanks op de achtergrond.

Ik wil niet alleen een plan, ik wil een compleet werkende installatie.

Ja, samen met ons zusterbedrijf Bos Nieuwerkerk en partners Air Fröhlich, Exodraft en Unica kunnen wij complete installaties opleveren en inbedrijfstellen. Dit geeft ons 100 procent grip op de kwaliteit en doorlooptijd van ons werk.

Vrouwelijke technicus in veiligheidsvest met headset voert inspectie uit in een industriële omgeving voor warmteterugwinning.

Voor welke technologie van warmteterugwinning moeten we kiezen?

Dat bepalen we met een Warmteterugwinning Scan. Er zijn veel factoren die van invloed zijn. Zoals: is uw rookgas corrosief of vervuilend, gaan we water of lucht verwarmen met de restwarmte en waar zetten we die in?

Hoe garanderen jullie dat de berekende businesscase werkelijk wordt?

We bepalen samen met u de uitgangscondities van het ontwerp en garanderen op basis daarvan de energieopbrengst. Veranderen die condities, dan beoordelen we samen of de opbrengst nog aan de verwachtingen voldoet.

Zakenvrouw met gele veiligheidshelm in fabriekshal voor industriële robotarm, overweegt warmteterugwinning bij corrosieve rookgassen

Onze rookgassen zijn corrosief. Is warmteterugwinning dan wel mogelijk?

Ja, om energie uit deze rookgassen te halen ontwikkelde Heat Matrix bijna twintig jaar geleden de polymere warmtewisselaartechniek. Polymeren zijn bestand tegen corrosie en vervuilen minder snel dan metaal.

Twee technici bespreken warmteterugwinningsopties in een industriële omgeving

Onze rookgassen zijn vervuilend. Is warmteterugwinning dan wel mogelijk?

Ja, wij leveren systemen voor warmteterugwinning met een intern reinigingssysteem dat de warmtewisselaar schoon sproeit. Bij sommige systemen kan dit tijdens bedrijf, bij andere moet het systeem worden uitgeschakeld.

Twee adviseurs analyseren EED-auditresultaten op locatie bij een industriële installatie

Hoe zetten we onze EED-auditresultaten om in warmteterugwinning?

Na een bedrijfsbezoek en analyse van uw EED-auditresultaten kunnen wij de potentie van warmteterugwinning inschatten en aangeven welke stappen nodig zijn om dit te implementeren.

Twee medewerkers in een industriële installatie met roestvrijstalen tanks, dragen schorten en bekijken samen de uitkomsten van de Warmteterugwinning Scan.

Hoe vertalen we de Warmteterugwinning Scan naar uitvoering?

Na de Warmteterugwinning Scan bespreken wij samen de verschillende concepten en bepalen we welke het meest interessant is. Dat concept werken wij verder uit in detail waarna het project kan worden uitgevoerd.

INDUSTRIEËN

Warmteterugwinning voor elke industrie

Van de voedingsindustrie tot de chemische sector: in tal van industrieën helpen wij bedrijven energie besparen en emissies verlagen. Onze warmteterugwinningsconcepten integreren naadloos in diverse processen, ook bij vervuilende of corrosieve rookgassen. Ontdek hoe wij uw sector verduurzamen.

Twee medewerkers van Heat Matrix analyseren samen een warmteterugwinningssysteem op een computerscherm.

Warmteterugwinning Scan

Ons werk voor u begint altijd met onze Warmteterugwinning Scan. Hiermee brengen wij uw warmtebronnen en warmtegebruikers in kaart. Daarna presenteren we de meest kansrijke concepten voor warmteterugwinning, compleet met een goede indicatie van de investeringskosten, energie- en CO2-besparing en terugverdientijd. 

TURNKEY

Turnkey bij ons betekent dat we alles verzorgen: van A tot Z

Heat Matrix werkt nauw samen met zusteronderneming Bos Nieuwerkerk, een bedrijf dat al ruim 50 jaar specialist is in schoorstenen en afgassystemen. Met hen kunnen we alles wat we bedenken ook realiseren. Bij Heat Matrix krijgt u dus niet alleen een papieren businesscase, maar ook een werkende installatie.

Infographic met diensten en technologieën van Heat Matrix en Bos Nieuwerkerk voor turnkey industriële oplossingen

Wij leveren niet alleen een rapport, wij leveren compleet werkende installaties

Rik Kuenen, Project Engineer
Industriële installatie voor warmteterugwinning met glanzende metalen leidingen en warmtewisselaar
WARMTETERUGWININSTALLATIES

Gooi geen warmte weg! Wij bieden oplossingen voor warmteterugwinning waarbij uw warmte in uw primaire of secundaire proces wordt hergebruikt.

Monteur van Unica inspecteert meet- en regeltechniek van warmteterugwinningssysteem
MEET- EN REGELTECHNIEK

Samen met technisch dienstverlener Unica Industry Solutions kunnen wij uw warmteterugwinsysteem compleet opleveren, inclusief meet- en regeltechniek.

Industriële installatie met metalen rookgaskanalen voor warmteterugwinning
KANALEN

In ons ontwerp kiezen we meestal voor een bypass voor uw systeem voor warmteterugwinning waarvoor extra kanalen nodig zijn. Ook dat realiseren wij voor u.

RVS-waterleidingen voor industriële warmteterugwinning geïnstalleerd aan het plafond van een technische ruimte.
WATERZIJDIGE INSTALLATIE

Uw warmteterugwinningssysteem zal in veel gevallen ook vragen om de aanleg van waterleidingen. Wij zorgen ervoor.

Aanpassing van industriële schoorsteen voor warmteterugwinningssysteem
INDUSTRIËLE SCHOORSTENEN

Vraagt uw systeem voor warmteterugwinning om aanpassingen aan uw schoorsteen of het plaatsen van extra kleppen? Met zusterbedrijf Bos Nieuwerkerk regelen we het!

Stalen hulpconstructie ter ondersteuning van warmteterugwinningsinstallatie
STAALCONSTRUCTIES

Een systeem voor warmteterugwinning wordt vaak op hoogte geplaatst. Dit vraagt ondersteuning of bepaalde hulpconstructies. Ook die realiseren we!

Industriële ventilator geïntegreerd in warmteterugwinningssysteem
VENTILATOREN

Wij leveren onze warmteterugwinningssystemen meestal met een ventilator waardoor uw huidige procesomstandigheden onveranderd blijven.

referenties

Besparen kan! Kijk maar naar onze projecten

Van papierfabrikant tot bierbrouwer, van koekjes- tot bakstenenfabrikant, voor talloze uiteenlopende producenten realiseerden wij aanzienlijke besparingen in energie en CO2-uitstoot.

Heat Matrix prestatiegarantie

  • Expertise in industriële processen en warmteterugwinning
  • Flinke besparing op energiekosten en CO2-uitstoot
  • Maximale benutting van restwarmte
  • Ontzorging in projectuitvoering

Contact

Benieuwd naar uw besparingspotentieel?

Laat ons een Warmteterugwinning Scan uitvoeren en krijg inzicht in de meest kansrijke warmte-integratieconcepten. Neem contact op met Rik Kuenen.